Wordt het een aangename samenwerking ?

-^-

Sorry dat ik de kennismaking een beetje ontnuchterend aanvat, maar...

Soms zoeken mensen alleen gehoor voor een onduidelijke klacht. Daar hebben ze behoefte aan en beslist ook recht op. Maar mijn korte therapie praktijk is gericht op verandering. Mijn aanpak is soms een beetje minder geduldig dan die van een therapeut die vooral luistert.

U leest nog verder en wil nu weten wat onze samenwerking dan wél prettig zal maken, omdat u echt wil dat de zaken straks anders en beter gaan ?

Leven vóór kennis


Twee huwelijken. Twee volwassen kinderen. Twintig jaar aan het hoofd van een service-bedrijf en dan, zowat tien jaar geleden, een radikale overstap naar een nieuwe bezigheid en nieuwe kennis... Omdat ik eerst geleefd en dan pas geleerd heb, bekijk ik veel menselijke problemen wellicht een beetje anders. Met meer nederigheid. Met meer inleefvermogen. En tegelijk met meer vastberadenheid. De tijd en het leven krijgen nu eenmaal extra waarde, met de jaren.

Brengt dat me ook een beetje dichter bij de leefwereld van mijn cliënt ? In een gespannen of pijnlijke situatie zonder uitzicht verkeren is me alvast niet vreemd. Wat ik er achteraf allemaal over geleerd heb, aan de universiteit en in opleidingscentra verklaart lang niet alles wat ons kan overkomen en helpt zeker niet altijd. Het is hooguit een dosis extra kennis. Nodig en nuttig is dat wetenschappelijk inzicht vaak. Maar de enige echte expert van ùw leven bent u zelf.

Studies en opleidingen (2002 - 2009) :


Rustige sfeer... en goed humeur


Toegegeven, de tweede helft kan ongepast lijken, wanneer er pijn is, verdriet, of ondraaglijke spanning. Toch zie ik het vaak gebeuren dat bij een cliënt, na enkele weken al, samen met een nieuw vertrouwen in de situatie ook een glimlach te voorschijn komt. Onze samenwerking wint dan aan efficiëntie en steeds meer concrete veranderingen worden mogelijk. Hoor ik hem binnenkort, tijdens een van onze laatste gesprekken, zelfs hartelijk lachen ? Zo ver zijn we nog niet...

Eerst zorgen een rustige omgeving, een ongecompliceerd onthaal, en een menselijke dialoog over concrete toestanden, zonder abstract psycho-gebabbel, voor een relatie waarin u ongedwongen kunt praten over wat u hier en nu zorgen baart.

Lange gesprekken maken een korte therapie


Misschien kunnen andere therapeuten heel goed werken binnen een strikte tijdslimiet maar ik krijg een onderhoud niet afgerond in 40 minuten. En ik ben ook niet van plan het ooit te leren.

Meestal hebben de cliënt en ik ruim een uur nodig om alle aspecten van een situatie te bekijken, om de recente vooruitgang te beoordelen en om nieuwe opportuniteiten te vinden voor verandering via therapeutische taken.

Het gesprek loopt af, niet omdat één of ander klok dat zegt, maar omdat we klaar zijn met ons werk. Wat we samen hier en nu konden doen om beterschap te brengen hebben we hier en nu daadwerkelijk gedaan.

Van die gerustellende gedachte alleen al, zeggen cliënten me soms, worden ze al een klein beetje beter.


Liens

wiki = Wikipedia amazon = Amazon/Bol web = Web site

web Skilto profiel en persoonlijke commentaren van enkele (Franstalige) cliënten-^-

Copyright © 2009 Peter Cogen | Site map | psychotherapiebreve.be | brieftherapy.be (share)