Online of spreekkamer ?

-^-

Dat een psychotherapie online wel degelijk kan wordt nu vrij algemeen erkend. Wetenschappelijk onderzoek (zoals onlangs nog gepubliceerd in The Lancet) toont dat het Internet bekwame hulp dichterbij brengt et vooral... dat die hulp net zo effectief is als een therapie in de spreekkamer.

Online consulteren kan een oplossing zijn voor minder mobiele mensen, voor expats, of voor mensen met een sociale angststoornis. Maar misschien vindt u het kortweg veel handiger ? Voor wie het overweegt volgen hier een paar nuttige tips.

Vóór :
10 minuten
voor uzelf

Tijdens :
Niemand
in de buurt

Nà :
Eigen USB stick
of folder

En ik...
Ik hoor er
echt bij !


1 - Tijd voor uzelf


Het huis uitgaan is soms de enige manier waarop u even tijd voor uzelf kunt vrijmaken. Onderweg naar de therapeut denkt u misschien al een beetje na over het gesprek. En eenmaal in de spreekkamer (mobieltje uit) stoort niets of niemand u nog.

Heeft u diezelfde rust ook thuis ? Moet u niet onophoudelijk beschikbaar zijn voor dit of dat, van huiswerk tot luiers tot telefoontjes van vrienden, werk of familie tot... En heeft u bovendien een tiental minuutjes vrij, vóór het gesprek, om even tot uzelf te komen ? Prima !

2 - Ruimte voor uzelf


In de spreekkamer van uw therapeut bestaat een goed uur lang een reële afstand tussen u en de mensen uit uw omgeving. U praat er ongestoord over uzelf maar vertelt vaak ook over hen. Soms liefdevol maar niet altijd.

Kunt u thuis een echt privé gesprek aangaan, in een kamer waar niemand u hindert, meeluistert of opeens over uw schouder komt kijken ? Goed !

3 - Eigen gegevensopslag


Van uw gesprek in de spreekkamer zijn er geen sporen behalve de notities van de therapeut. En die laatste is gehouden aan strikt beroepsgeheim.

Het pluspunt van online werken via Messenger - zowel voor u als voor de therapeut - is dat het gesprek in een bestand bewaard kan worden. Maar wat met uw privacy ? Heeft u een hoogsteigen computer, een beveiligde folder of een eigen USB stick zodat niemand uw gesprek kan inkijken ? Dan zijn we klaar... of bijna...

Ja... dit... ... hoort erbij !


Met uw stem, een glimlach, een houding vertelt u de therapeut hoe hij moet interpreteren wat u zegt. En in de spreekkamer gebruikt ook hij diezelfde nonverbale communicatie om zijn advies bij te kleuren.

Als u net als ik geboren bent lang voor mobieltjes et chatten zo razend populair werden, dan vindt u misschien dat hele smiley-gedoe een beetje... hum... kinderachtig, ja. Maar online zijn die signaaltjes onmisbaar om misverstanden te voorkomen. Doen dus... zonder schroom ;-)


Links

wiki = Wikipedia amazon = Amazon/Bol web = Web site

web Therapist-delivered internet psychotherapy for depression in primary care: a randomised controlled trial - The Lancet



-^-

Copyright © 2009 Peter Cogen | Site map | psychotherapiebreve.be | brieftherapy.be (share)